VAŽNOST OMEGA-3
U NATJECATELJSKIM SPORTOVIMA

Članak pod naslovom Omega -3 masne kiseline – razine u natjecateljskom sportu!, autora
dr. Clemensa von Schackyja i objavljen je u njemačkom sportskomedicinskom časopisu Sportärztezeitung, govori o pozitivnom učinku Omega-3 masnih kiselina u natjecateljskom sportu.
U nastavku smo za vas saželi sadržaj članka.

Pozitivni učinci Omega-3 na mišiće, srce i zglobove

U Njemačkoj i SAD-u mogu se primijetiti vrlo niske razine Omega-3 masnih kiselina kod natjecateljskih sportaša. Metodom HS-Omega-3 Index® analizirane su razine važnih morskih Omega-3 masnih kiselina (EPA – eikozapentaenska kiselina i DHA – dokozaheksaenska kiselina) u crvenim krvnim stanicama. Dok je optimalni raspon 8-11%, u prosjeku je kod sportaša izmjeren znatno niži indeks.

Velika depresija

Vjerojatnost razvoja velike depresije veća je kod natjecateljskih sportaša u usporedbi s prosječnom populacijom. Što je viša razina omega-3 u crvenim krvnim stanicama, to je manja vjerojatnost velike depresije. Nekoliko meta-analiza potvrđuje da se primjena EPA i DHA sama, kao iu kombinaciji s konvencionalnom psihijatrijskom terapijom, pokazala učinkovitom u prevenciji i liječenju velike depresije. Visoke razine masne kiseline EPA dodatno pojačavaju učinak, ističući protuupalne aspekte učinkovitosti. Iz tog razloga, smjernice sada počinju preporučivati ​​omega-3 masne kiseline EPA i DHA u terapijskom liječenju velike depresije.

Kognitivne funkcije i oštećenje mozga kod sportaša

Traumatska ozljeda mozga češća je u sportovima, poput nogometa ili američkog nogometa. Oni uglavnom uzrokuju strukturna oštećenja mozga, što može smanjiti djelovanje mozga. Poznato je da su složene funkcije mozga i aspekti strukture mozga, poput pamćenja, povezani s količinom EPA i DHA u crvenim krvnim stanicama. Na primjer, četverotjedna studija među nogometašicama španjolske prve lige pokazala je da su se učinkovitost, točnost i vrijeme reakcije poboljšali kod onih koji su uzimali 3,5 g EPA i DHA dnevno u usporedbi s grupom koja je primala placebo.

Rezultati intervencijskih studija kognitivnih funkcija, poput pamćenja, apstraktnog mišljenja i sličnih složenih moždanih funkcija, također su bili pozitivni pri dozama iznad 800 mg DHA dnevno. Stoga možemo zaključiti da EPA i DHA također imaju koristi za kognitivne funkcije sportaša u sportovima koji uključuju ponavljane traumatske ozljede mozga.

Učinak Omega-3 na mišiće

Različite kliničke studije ispitivale su učinak konzumacije Omega-3 masnih kiselina prije tjelesnog napora koji može uzrokovati bol u mišićima. Kako su stručnjaci utvrdili, Omega-3 može smanjiti ili čak spriječiti bolove u mišićima. Važno je napomenuti da Omega-3 značajno doprinosi izostanku oticanja mišića i gubitka snage, što je obično povezano s bolovima u mišićima.

Prema britanskim nogometašima, slični su učinci vidljivi i nakon vježbanja i konzumiranja jedne doze Omega-3. Također se pokazalo da visoka razina Omega-3 masnih kiselina u tijelu smanjuje gubitak mišića povezan sa starenjem.

Učinak Omega-3 na srce

U usporedbi s prosječnom populacijom, sportaši natjecatelji imaju povećan rizik od iznenadne srčane smrti. Niske razine morskih omega-3 masnih kiselina EPA i DHA imaju 10 puta veću vjerojatnost da će izazvati iznenadnu srčanu smrt nego visoke razine omega-3.

Intervencijska studija pacijenata s kardiovaskularnim bolestima pokazala je da unos omega-3 smanjuje iznenadnu srčanu smrt kod pacijenata s koronarnom bolesti srca.

Učinak omega-3 na zglobove

Protuupalni učinci EPA i DHA također su vjerojatno odgovorni za značajno ublažavanje boli i drugih simptoma kod pacijenata s reumatoidnim artritisom dokumentirano u meta-analizama. Mogu se pronaći opsežnija istraživanja o artritičnim i osteoartritskim stanjima kod mačaka i pasa. Kod obje vrste, pokretljivost i bol mogu se poboljšati davanjem dviju morskih Omega-3 masnih kiselina.

Čini se da visoke razine EPA i DHA kod ljudi također ubrzavaju proces ozdravljenja (na primjer, nakon operacije koljena). Međutim, to još nije sustavno istraženo.

Izvori i doze EPA i DHA

Skuša, losos, tuna i druge hladnovodne ribe posebno su bogate omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA. Ipak, valja napomenuti da su dugovječne grabežljive ribe poput tune na dnu hranidbenog lanca te stoga tijekom života apsorbiraju veliki broj teških metala i toksina. Stoga se ne preporučuje česta konzumacija ovih vrsta riba.

Dok riba iz uzgoja sadrži sve manje omega-3 kako hrana koja se koristi postaje manje udjela omega-3, riba ulovljena u divljini više se kreće i stoga sadrži manje masnoće ukupno. Ako netko želi uzimati određenu dozu EPA i DHA dnevno, jedina preostala opcija je suplementacija pripravcima ribljeg ulja sa zajamčenim sadržajem omega-3 ili uljem biljnih algi kao veganska alternativa. Kod visokokvalitetnih proizvođača temeljito čišćenje od toksina i drugih nečistoća odvija se u sklopu proizvodnog procesa.

Kako bi se osigurala optimalna apsorpcija i obrada omega-3 masnih kiselina u tijelu, dodatke omega-3 treba uvijek uzimati zajedno s glavnim obrokom ili obrokom s visokim udjelom masti. Ovaj pristup aktivira probavu masti i maksimizira bioraspoloživost. Za podizanje indeksa omega-3 u ciljni raspon od 8-11%, obično je potrebno maksimalno 5 g omega-3 (EPA i DHA) dnevno.

Zaključak

Prosječni omega-3 indeks kod sportaša znatno je ispod ciljnog raspona od 8-11%. To ne samo da rezultira smanjenim očekivanim životnim vijekom – također zbog povećane vjerojatnosti iznenadne srčane smrti – već i smanjenom funkcijom mišića, kardiovaskularnog sustava, mozga i drugih organa koji su pod posebnim opterećenjem u natjecateljskom sportu.

Održavanjem dovoljno visoke razine omega-3, sportaši mogu spriječiti ozbiljne bolesti poput iznenadne srčane smrti ili velike depresije. Nadalje, može se optimizirati rad mišića i mozga te usporiti proces starenja oba organa.

Uzimanje do 5 g EPA i DHA dnevno za povećanje indeksa omega-3 prema ciljnom rasponu sigurno je i dobro se podnosi. Indeks treba ponoviti uz pomoć nove analize masnih kiselina nakon otprilike 3 do 4 mjeseca i po potrebi prilagoditi dozu.

Prof. dr. Clemens von Schacky bio je glavni liječnik kardiologije u “Medical Park Sankt Hubertus” i voditelj je preventivne kardiologije na Sveučilištu u Münchenu LMU. Stručnjak je u području kardiologije te se u stručnim krugovima izravno povezuje s područjem Omega-3 masnih kiselina.

Ako ste zainteresirani za originalni članak “Omega-3 masne kiseline – Razine u natjecateljskom sportu!” dr. Clemensa von Schackyja, kontaktirajte nas putem e-maila info@norsan.hr i rado ćemo vam poslati članak.