FILOZOFIJA ZDRAVLJA

“Neka hrana bude tvoj lijek i lijek neka bude tvoja hrana!”– Hipokrat von Kos, ca. 400 v. Chr.

Poput Hipokrata s Kosa, dijelimo mišljenje da prehrana igra presudnu ulogu u našem zdravlju. Ključni kameni temeljci naše zdravstvene filozofije su sljedeći:

  • Neka vaša prehrana bude što prirodnija
  • Nema – osim industrijskih transmasti –  dobrih ni loših masnoća, samo nepovoljni omjeri.
  • Šećer, bijelo brašno i višak omega-6 masnih kiselina glavni su uzročnici mnogih zdravstvenih problema.
  • Svakodnevni unos prirodnog ribljeg ulja ili ulja biljnih algi s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina koristan je za naše zdravlje.

Naš osnovni cilj je da osoba ne koristi naše ulje, ali da ima dovoljnu razinu omega-3. To također znači da osoba koja već ima dovoljno visok omega-3 indeks u organizmu nema potrebe za dodatnim unosom omega-3 masnih kiselina te kao posljedicu toga ne preporučamo uzimanje naših NORSAN ulja i kapsula. Što je previše, previše je. Za omega-3 nema poznatih zdravstvenih prednosti koje imaju više nego dovoljno.

Što znači NORSAN?

NORSANOVA misija je dvostruka:

  • Educirati ljude o tome kako masti djeluju, posebno o ulozi omega-3 masnih kiselina za naše zdravlje.
  • Razviti i osigurati najbolje omega-3 proizvode. Ovdje možete pročitati o našoj filozofiji proizvoda.

Oba dijela misije imaju jednaku važnost. Postoji široka zbrka oko teme omega-3. Srećom, temeljenje znanja o omega-3 masnim kiselinama nije teško. Ponudom raznih informativnih materijala, individualnih poduka i seminara nastojimo pridonijeti boljem poznavanju omega-3 masnih kiselina i njihove uloge za naše zdravlje. NORSAN proizvodi dizajnirani su za reguliranje deficita omega-3 u tijelu i održavanje razine omega-3 na dovoljno visokoj razini.

Općenito, 9 od 10 ljudi ima jasan i mjerljiv deficit omega-3, tako da bi naša ulja bila prikladan dodatak njihovoj postojećoj prehrani za većinu stanovništva.

Učinak omega-3 masnih kiselina

O stvarnom učinku omega-3 masnih kiselina uvijek se raspravlja na mnogo različitih načina. U stručnim krugovima, primjerice, pojedine skupine smatraju kako redoviti unos omega-3 nema učinka te stoga nije potreban za zdravlje. S druge strane, postoji niz stručnjaka koji jasno mogu dokazati pozitivne zdravstvene učinke omega-3 za niz različitih bolesti i zdravstvenih problema.

Omega-3 masne kiseline neophodne su za naše zdravlje i naše tijelo, ali u slučaju deficita potrebna je određena doza, tako da i unos pomaže. Konvencionalna omega-3 kapsula dnevno jednako je beskorisna kao i svakodnevno izvođenje sklekova. Malo pomaže, ali ne baš. Ako imate manjak omega-3 masnih kiselina, obično vam je potrebno najmanje 2000 mg omega-3 masnih kiselina dnevno, što često znači 10 do 15 konvencionalnih kapsula (sadržaj omega-3 kapsula jako varira).

Dali omega-3 pomaže ili ne?

Odgovor je jednostavan: omega-3 masne kiseline ne pomažu ako ih ne koristite pravilno. Usporedite to s tjelovježbom koju većina ljudi vidi kao pozitivan čimbenik za zdravlje. Međutim, ako netko svaki dan trči 3 minute ili svaki dan radi sklekove, vrlo je vjerojatno da te radnje neće značajno poboljšati zdravlje. Slična je situacija i s omega-3.

Kao i kod svih namirnica, potrebno je dodatno paziti na kvalitetu. Koje su sirovine korištene i kako se te sirovine prerađuju? U ekstremnim slučajevima, ako uzmete 10 kapsula gdje je riblje ulje već pokvareno, tada ne možete očekivati ​​dobar učinak. Tijelo se (srećom) pokušava riješiti ovog ulja i imate neugodno podrigivanje. S kvalitetnim omega-3 uljem to nemate. Iz tog razloga je prvih godina NORSAN nudio naša ulja samo u tekućem obliku. Ne zato što mislimo da kapsule nisu korisne i dobre u određenim slučajevima – već smo htjeli naglasiti da to ne morate “sakrivati” u kapsuli. Nikada ne bismo pomislili na takvu ideju s drugom hranom.

Na tržištu postoji mnogo omega-3 koncentrata. Prednost koncentrata je što morate uzeti manje kapsula. Međutim, noćni nedostatak je što više nije prirodan proizvod. NORSAN vjeruje u očuvanje što prirodnije hrane. Posljedično, ni u jednom od naših proizvoda nećete pronaći omega-3 koncentrate, samo prirodna ulja s visokim dozama.

Kolika bi trebala biti doza omega-3?

Odgovor na ovo pitanje je različit za svaku osobu i proizlazi iz gore opisane dijagnostičke metode. Posljedično, razina doziranja ovisi o individualnom omjeru masnih kiselina u tijelu i trebala bi biti dovoljno visoka da nadoknadi potencijalni deficit. Što se tiče optimalnog sadržaja omega-3 u tijelu, postoji široki znanstveni konsenzus da on treba biti iznad 8%.

Iz tog razloga NORSAN zauzima stav da je za postizanje željenog zdravstvenog učinka potrebna dovoljno visoka doza.

U suradnji s vodećim laboratorijem u Europi za mjerenje masnih kiselina, Omegametrix® GmbH iz Münchena, NORSAN je do sada proveo više od 30.000 pojedinačnih analiza masnih kiselina. Rezultati su prilično jasni: za odrasle s postojećim deficitom omega-3 masnih kiselina, učinkovita doza počinje s 2000 mg omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA) dnevno.

S druge strane, kakav učinak nastaje uzimanjem 1-2 konvencionalne omega-3 kapsule s udjelom omega-3 od cca. 150 mg svaki? Jasan odgovor je: nijedan!

To je ujedno i objašnjenje zašto se stalno pojavljuju studije u kojima unos omega-3 nije pokazao nikakav učinak – odabrana doza je bila premala.

Diagnostička metoda – MJERJENJE USPJEHA UMJESTO SAMO NADANJA

Što su omega-3 masne kiseline? S naše točke gledišta, fokus nije na tome koje kapsule ili koje ulje uzeti, već na tome da u tijelu bude dovoljno omega-3 masnih kiselina. Stoga je prvi dijagnostički korak mjerenje masnih kiselina u tijelu. Njihov omjer može se odrediti analizom masnih kiselina.

U njemačkoj populaciji, deficit omega-3 može se utvrditi analizom masnih kiselina kod 9 od 10 ljudi. Sljedeće vrijednosti su izmjereni prosjek (preporučeni rasponi):

  • Omega-6/3  između 1:1 i 2.5:1
  • Omega-3 indeks iznad 8
  • Sadržaj industrijske transmasti ispod 0,5 %

Regulacija razine u pozitivan raspon zahtijeva promjenu prehrane, obično popraćenu upotrebom ulja omega-3 kao dodatnog dodatka.

Mjerenje masnih kiselina također se može koristiti za procjenu uspješnosti promjene prehrane koja je napravljena. Ovaj korak je koristan za NORSAN jer ovaj pristup omogućuje da se učinkovitost dodatka omega-3 masnih kiselina točno prati pomoću laboratorijskih vrijednosti krvi.

Inače, NORSAN je prva tvrtka u Njemačkoj koja je uvela ovu dijagnostičku metodu.

Struktura masnih kiselina u tijelu odraz je naše prehrane.

Sljedeće može biti prijedlog za regulaciju – ovisno o pojedinačnom rezultatu mjerenja:

  • Previše omega-6 arahidonske kiseline -> Manja konzumacija mesnih proizvoda.
  • Premalo omega-3 masnoća -> Veća potrošnja ribljih proizvoda.
  •  Previsoke trans masne kiseline -> Manja konzumacija industrijski prerađene hrane s trans masnim kiselinama (“hidrogenirana biljna ulja”)

Što se tiče regulacije, zalažemo se da je to najbolje učiniti normalnom prehranom. Pri uporabi dodatka prehrani treba paziti da bude što prirodniji.