ŠTO PRIRODNIJI PROIZVODI

… zato što vjerujemo prirodi

Naša filozofija proizvoda temelji se na 2 ključna uvjerenja:

  • Odgovarajući unos morskih Omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA) je koristan za naše zdravlje i dobrobit.
    Naša prehrana treba biti što prirodnija i neprerađena.

Morske Omega-3 masne
kiseline u svom najprirodnijem obliku nalaze se u ribi. Stoga je najprirodniji način unosa Omega-3 jesti ribu (naravno ako zanemarite sadržaj teških metala u ribi).

Korištenje ribljeg ulja je atraktivna opcija za konzumaciju dovoljne količine Omega-3 masnih kiselina. Time se izbjegava potrošnja teških metala (NORSAN riblje ulje se pročišćava u tri koraka jedinstvenim postupkom koji uklanja teške metale, nečistoće i PCB-e). Istodobno, samo jedenjem ribe teško je postići potreban dnevni unos morskih Omega-3 masnih kiselina.

Što prirodnije – to između ostalog znači da ulje nikada ne dobivamo iz uzgojene ribe.

Rastuća ribarska industrija pravi je problem – ne samo za prirodu i biotop norveških fjordova. Kada jedemo ribu iz uzgoja, neizravno konzumiramo i ono što riba konzumira hranom, kao što su kemikalije i antibiotici. Vjerujući da naša hrana treba biti što prirodnija, za Omega-3 ulja koristimo samo divlju ribu iz održivog ribolova.

Što to znači? Riba sadrži prirodnu kombinaciju više od 50 različitih masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline čine najviše 35 %. Ostale masne kiseline su uglavnom zasićene, kao što su Omega-6, Omega-7, Omega-9 i Omega-11.

Iako Omega-3 imaju važnu ulogu u našoj prehrani, vjerujemo da imamo više koristi od konzumiranja cijele prirodne kombinacije masnih kiselina u kojima su trigliceridi prisutni u svom prirodnom stanju.

 

Budući da koncentrati sadrže do 90 % Omega-3 masnih kiselina, vrlo su atraktivni za korištenje u razvoju proizvoda. Nažalost, daleko su od onoga što nalazimo u prirodi, jer koncentrat mijenja prirodnu strukturu masti.

Još nije poznato predstavlja li umjetni proizvedeni oblik masti zdravstveni rizik. Osim toga, kemijski modificirane masne kiseline postaju nestabilnije, čime se povećava rizik od oksidacije i neučinkovitosti Omega-3 te stoga postoji veći rizik od oksidacije.

Vjerujemo da priroda nudi najbolji odgovor. Stoga u našim proizvodima koristimo samo prirodna riblja ulja koja sadrže visoke doze Omega-3, ali nikada nisu koncentrirana. Što prirodnije – to je, uostalom, naša briga da u procesu pročišćavanja ribljeg ulja uklonimo mnoge sekundarne važne hranjive tvari koje su prirodno prisutne u ribi.

Znanstvena istraživanja, uključujući rad profesorice Bjarne Østerrud sa Sveučilišta u Tromsøu, pokazala su da ekstra djevičansko maslinovo ulje može djelomično zamijeniti neke od aktivnih sastojaka koji se uklanjaju tijekom procesa čišćenja. Pozitivna sinergija između ribe i maslinovog ulja potvrđena je i u praksi.

Zato NORSAN-ovi vodeći proizvodi Omega-3 Total i Omega-3 Vegan sadrže ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naravno ne bilo kakvo maslinovo ulje. Naše maslinovo ulje dobivamo od maslinara u Španjolskoj koji slijedi stroge standarde ekološke proizvodnje.

Prednost ovog maslinovog ulja je visok sadržaj polifenola, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, koji štite Omega-3 masne kiseline od oksidacije. Antioksidativni učinak važan je ne samo u bočici, već i posebno tijekom transporta krvi, u kojem su uključeni lipoproteini.

Što prirodnije – to također znači da naši proizvodi sadrže samo prirodna riblja ulja – nikada koncentrate.

Kvaliteta, čistoća i trajnost

Kvaliteta naših proizvoda ovisi o kvaliteti sirovina koje koristimo. Stoga uvijek biramo samo najbolje osnovne sirovine.

Korištenje riblje jetre (koja se također smatra ribljim otpadom) pokazala se dobrom metodom za proizvodnju visokokvalitetnog ulja jetre bakalara. Zato nudimo i arktičko ulje jetre bakalara (Omega-3 Arktis proizvod). Izričito nikada ne koristimo riblje ulje dobiveno od ostataka drugih riba.

Riba i riblji fondovi su ograničen i vrijedan resurs. Zato smo si zadali dužnost da se u našoj proizvodnji fokusiramo na održivi ribolov i odgovorno korištenje morskih resursa.

Naša etička dužnost nadilazi samo dobivanje neovisnih oznaka održivosti. NORSAN cijeni priliku za berbu morskih plodova, a pritom je naša dužnost ponašati se i raditi odgovorno.

Najkvalitetnije riblje ulje dobiva se korištenjem cijele ribe. Naš vodeći proizvod Omega-3 Total dobiva se od male ribe kao što su inćuni, skuša i sardine. Sirovine nabavljamo od dobavljača s kojima imamo dugogodišnje i blisko partnerstvo. Ovaj odnos međusobnog povjerenja omogućuje nam da budemo uključeni od početka procesa isporuke.

Riblje ulje se može dobiti i iz raznih ribljih ostataka koji nisu našli put u proizvodnji drugih proizvoda. Skeptični smo prema ovoj metodi, jer vjerujemo da je najkvalitetnije riblje ulje iz cijele ribe.

ULJE IZ ALGI KAO ALTERNATIVA RIBLJEM ULJU

Ulje iz algi zanimljiv je novi izvor morskih Omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA) koje ima određene prednosti u odnosu na riblje ulje.

  • Što se tiče problema teških metala, prednost ima ulje iz algi jer se alge uzgajaju u umjetnoj morskoj vodi i stoga ne sadrže nečistoće iz okoliša.
  • Alge se uzgajaju s mješavinom ugljičnog dioksida i sunčeve svjetlosti i stoga su održivi izvor Omega-3 u obliku EPA i DHA.
  • Nikakve životinje ili ribe ne moraju umrijeti. Ulje algi je potpuno vegansko.

Zbog svih ovih prednosti, NORSAN je uključio visokokvalitetno ulje algi u svoj asortiman Omega-3 veganskih proizvoda 2017.

Jednostavno za korištenje i učinkovito

NORSAN proizvodi moraju biti jednostavni za korištenje i učinkoviti. Nastojimo koristiti što manje sastojaka u svakom našem proizvodu. U idealnom slučaju, željeli bismo koristiti samo jedan sastojak: 100 % riblje ulje ili 100 % ulje algi. Na primjer, naš Omega-3 Arktis proizvod sadrži 100 % ulja jetre bakalara i dodali smo malo vitamina E kako bismo spriječili oksidaciju.

Dodali smo i neke druge sastojke s vrlo posebnom namjenom – u našem proizvodu Omega-3 Total možete pronaći:

  • Organsko maslinovo ulje: sadrži polifenole koji štite Omega-3 od oksidacije.
  • Vitamin D: jer je jednako važan kao omega-3 masne kiseline i zato što sama prehrana ne može osigurati adekvatan unos. 800 IU vitamina D3 u dnevnoj dozi može imati povoljan učinak na zdravlje.
  • Prirodno ulje limuna: Za voćnu notu dodali smo 1,5 kapi limunovog ulja u svaku bočicu.

Dostatna i korisna doza

Mišljenja i preporuke o pravoj dnevnoj dozi Omega-3 variraju i kreću se od oko 0,3 grama (što odgovara dvije kapsule) do 4 ili 5 grama dnevno. Prava doza zapravo ovisi o nekoliko pojedinačnih čimbenika kao što su prehrambene navike, sposobnost tijela da apsorbira, težina i tako dalje. To znači da ne postoji ispravna ili pogrešna doza, jer točna ili kriva doza uvijek ovisi o pojedinačnim čimbenicima. Krvni testovi mogu lako izmjeriti Omega-3 indeks i otkriti nedostatak ovih masnih kiselina, a pritom se dobiva osnova za dnevnu dozu.

Analize provedene na više od 10.000 naših klijenata pokazale su da je za reguliranje nedostatka Omega-3 potrebno najmanje 2 grama (2.000 mg) Omega-3 masnih kiselina dnevno.

Mjerenje i analiza masnih kiselina također omogućuju provjeru učinkovitosti različitih izvora Omega-3 i masnih kiselina.

Zašto samo laneno ulje nije dovoljno za reguliranje nedostatka Omega-3?

Laneno ulje sadrži više od 50 % biljnih Omega-3 u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA). Dugolančane morske Omega-3 masne kiseline EPA i DHA posebno su dobre za zdravlje. Budući da se samo mala količina ALA u tijelu pretvara u EPA i DHA, upotreba lanenog ulja nije dovoljna za regulaciju manjka Omega-3 EPA i DHA, što potvrđuju i analize.

Poštena cijena

Cijena mora biti transparentna i dostupna potrošaču. Razumljivo je da visokokvalitetne sirovine imaju svoje troškove, ali NORSAN nastoji uvijek zadržati svoje cijene na razumnoj razini. Naš cilj je što većem broju korisnika pružiti prednosti konzumiranja dovoljnih količina Omega-3. Cijena također mora biti primjerena.

Ovo su trenutne cijene Omega-3 ulja po gramu za 3 ključna proizvoda u ponudi NORSAN-a (podaci za svibanj 2020.):

Omega-3 Total € 0,48 – Glavni sastojak: visokokvalitetno riblje ulje (dobiva se od cijele ribe).
– Sadrži i organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i vitamin D3.
Omega-3 Vegan € 0,68 – Glavni sastojak: Kultivirano ulje morskih algi.
– Također sadrži organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i veganski vitamin D3.
Omega-3 Arktis € 0,30

– Sadrži 100% ulja jetre bakalara sa sjeverne obale Norveške.
– Dostupan sa ili bez vitamina D3.

 

Zašto NORSAN ne nudi proizvode od krilovog ulja?

Krilovo ulje je dobro Omega-3 ulje s moćnim antioksidansom. Međutim, budući da je cijena proizvodnje krilovog ulja prilično visoka za učinkovitu dozu od oko 2 grama Omega-3 dnevno, to bi za potrošača značilo cijenu od 200 – 300 EUR mjesečno.

U većini slučajeva preporuča se krilovo ulje u puno nižoj dozi, što inače snižava cijenu dok dovodi u pitanje njegovu učinkovitost.
Zbog visoke cijene, krilovo ulje nije u skladu s filozofijom NORSAN proizvoda.

hvala NA POVJERENJU

Naš tim cijeni vaše povjerenje i na raspolaganju vama je u svakom trenutku.