UTJECAJ OMEGA-3 MASNIH KISELINA NA NAŠE ZDRAVLJE

 

ŠTO SU OMEGA-3 MASNE KISELINE?

Omega-3 masne kiseline dio su višestruko nezasićenih masnih kiselina. Za razliku od zasićenih masnih kiselina, tijelo ih ne može proizvesti samo. Stoga im mora osigurati hranom. Budući da su Omega-3 masne kiseline vitalne za naše tijelo, nazivamo ih esencijalnim masnim kiselinama.

Postoji nekoliko vrsta Omega-3 masnih kiselina koje se uglavnom razlikuju po svojoj kemijskoj strukturi i prirodnom podrijetlu.

Najvažnije omega-3 masne kiseline su:

 • eikozapentaenska kiselina (EPA)
 • dokozaheksaenska kiselina (DHA)
 • alfa-linolenska kiselina (ALA)

Omega-3 masne kiseline iz biljnih izvora

Plant-based omega-3 fatty acids ala

Glavni izvor biljnih Omega-3 masnih kiselina ALA (alfa-linolenska kiselina) su laneno sjeme i orašasti plodovi. Biljno ulje lanenog sjemena posebno je bogato ALA.

Omega-3 masne kiseline iz morskih izvora

Marin omega-3 fatty acids epa dha

Morske omega-3 masne kiseline EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) nalaze se prvenstveno u morskom voću kao što je masna riba iz hladnih mora, planktonski rakovi i alge.

Razlika između morskih i biljnih omega-3 masnih kiselina

NISU SVE OMEGA-3 ISTE!

Brojne studije potvrđuju da morske Omega-3 masne kiseline EPA i DHA imaju pozitivan učinak na naše zdravlje. I iako su pozitivni učinci lanenog ulja na naše zdravlje dobro poznati, utjecaj biljnih Omega-3 masnih kiselina ALA puno je manji.

Naše tijelo može pretvoriti biljne ALA masne kiseline u morske masne kiseline EPA i DHA, ali stopa pretvorbe uvelike varira između pojedinaca i ovisi o različitim čimbenicima kao što su dob, spol, težina i metabolizam. Prosječna stopa konverzije je samo 5-10%.

Masne kiseline iz lanenog ulja i drugih biljnih izvora dobar su dodatak morskim masnim kiselinama iz ribe i algi, ali se nažalost ne mogu u potpunosti nadomjestiti!

Utjecaj omega-3 masnih kiselina EPA i DHA na naše zdravlje

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrđuje korisne zdravstvene prednosti Omega-3 EPA i DHA morskih masnih kiselina:

Funkcija srca

Srce je središnji organ ljudskog tijela, a ključni čimbenici za zdravlje srca su protok krvi i stanični metabolizam. Dokazano je da adekvatan unos Omega-3 masnih kiselina pozitivno utječe na ove čimbenike.

EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca. Prema EFSA-i, blagotvorni učinci se osjećaju uz dnevni unos od najmanje 250 mg EPA i DHA.

OČI I VID

Stanice ljudskog oka sadrže posebno visok udio Omega-3 masnih kiselina. Brojne studije su pokazale da konzumacija Omega-3 masnih kiselina pozitivno utječe na vid.

DHA pomaže u održavanju normalnog vida. Prema EFSA-i, blagotvorni učinci se osjećaju uz dnevni unos od najmanje 250 mg DHA.

MOZAK I KOGNITIVNE FUNKCIJE

Mozak se većinom sastoji od nezasićenih masnih kiselina. Nedavne studije pokazuju pozitivnu povezanost između unosa Omega-3 masnih kiselina i poboljšane funkcije mozga.

DHA pomaže u održavanju normalne funkcije mozga. Prema EFSA-i, blagotvorni učinci se osjećaju uz dnevni unos od najmanje 250 mg DHA.

TRUDNOĆA

DHA masne kiseline koje konzumira trudnica/majka doprinose normalnom razvoju očiju i mozga fetusa i dojene bebe. Prema EFSA-i, blagotvorni učinci se osjećaju uz dnevni unos od najmanje 200 mg DHA, koji majka konzumira uz dnevnu dozu Omega-3 masnih kiselina preporučenu za odrasle (tj. najmanje 250 mg DHA i EPA ).

DOJENČAD

Dodavanje DHA sljedećoj formuli u obliku formule doprinosi normalnom razvoju vida dojenčadi do 12 mjeseci starosti. Prema EFSA-i, blagotvorni učinci se osjećaju uz dnevni unos od najmanje 100 mg DHA.

OMJER omega-6 / omega-3

Našem tijelu su potrebne Omega-3 i Omega-6 masne kiseline. Iako oba imaju sličnu kemijsku strukturu, sudjeluju u suprotstavljenim mehanizmima u tijelu. Dok Omega-3 smanjuje upalne procese, Omega-6 potiče razvoj upale. Naše tijelo stoga treba odgovarajuću ravnotežu između Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina

Neravnoteža između Omega-3 i Omega-6 može uzrokovati tihu upalu u tijelu, što može dovesti do razvoja određenih bolesti. Omjer Omega-6/Omega-3 tihi je upalni čimbenik u tijelu, a omjer manji od 3:1 smatra se upalno neutralnim.

 NEDOSTATAK Omega-3

Zbog modernih prehrambenih navika omjer Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina
nije uravnotežen u našem tijelu.

Naša prehrana osigurava ravnotežu između dvije skupine masnih kiselina još od kamenog doba. Promjene u prehrambenim navikama od 1960-ih (konzumacija prerađene hrane i industrijski pripremljenih jela, masovno korištenje domaćih životinja, povećana upotreba jeftinih biljnih ulja, itd.) negativno su utjecale na omjer Omega-6 / Omega-3.

Danas je taj omjer u prosječnoj populaciji već oko 15:1. To znači da konzumiramo 15 puta više Omega-6 nego Omega-3! Za mlađe od 25 godina prosječan je omjer čak 25:1, što i ne čudi, jer je riba rijetko na jelovniku, a sve je veća konzumacija brže hrane, gotovih jela te slatkih i slanih zalogaja.

omega 6 & 3 dependancy

Koje su posljedice prekomjerne konzumacije Omega-6 masnih kiselina?

Omega-6 također su dio esencijalnih masnih kiselina i moraju se unositi u organizam putem prehrane. Nažalost, danas većina ljudi svojom prehranom jede puno više Omega-6 nego Omega-3 masnih kiselina.

Zbog upalnog učinka Omega-6, ova neravnoteža masnih kiselina može imati štetne učinke na zdravlje. Stručnjaci vjeruju da se mnoge civilizacijske bolesti, poput srčanog i moždanog udara, kao i astme, reume i atopijskog dermatitisa, mogu pripisati tihoj upali uzrokovanoj viškom Omega-6 masnih kiselina.

Hrana bogata Omega-6

Namirnice koje su posebno bogate Omega-6 masnim kiselinama uključuju meso masovnog uzgoja, brzu hranu i gotova jela. Prerađeni mliječni proizvodi (kao što su sir i maslac) i kokošja jaja također su bogati Omega-6 masnim kiselinama.

Visok sadržaj Omega-6 u namirnicama životinjskog podrijetla uglavnom je posljedica povećane upotrebe koncentrirane i jeftine hrane za životinje u masovnom uzgoju. Sojino ulje, koje se dobiva iz sojinog brašna, sadrži više od 50 % Omega-6, stoga svakodnevnom prehranom unosimo veliku dozu Omega-6. Na našim tanjurima završavaju i Omega-6 masne kiseline iz stočne hrane, što je tipično za moderno stočarstvo.

Puno Omega-6 nalazi se i u suncokretovom i sojinom ulju i margarinu, koji se koriste u mnogim industrijski uzgojenim namirnicama, kao i u kuhanju u mnogim domovima.

Hrana bogata Omega-3

Najbolji izvori Omega-3 masne ribe kao što su haringa, skuša, losos, sardine i inćuni te morske alge. Riba je bogata Omega-3, a slično kao i mi, na sadržaj tih masnih kiselina značajno utječe njihova prehrana.

Divlje ribe hrane se uglavnom algama, škampima i malim rakovima, pa su bogate Omega-3. Ribe iz uzgoja hrane se uglavnom industrijskom hranom, koja se često priprema na bazi soje i posljedično sadrži mnogo manje Omega-3.

Laneno ulje, ulje chia sjemenki i ulje oraha sadrže posebno visok udio Omega-3 masnih kiselina. Međutim, to je biljna masna kiselina ALA koja se tijelu teško pretvara u EPA i DHA.

Mesni proizvodi

Mliječni proizvodi

Suncokretovo ulje

Riba

Alge

Laneno ulje

Dnevne potrebe Omega-3

Koja je prava dnevna doza?

Kako bi se nadoknadio nedostatak Omega-3 i rebalans omjera Omega-6 / Omega-3, preporučuje se unos 2.000 mg Omega-3 masnih kiselina dnevno. To su potvrdile brojne znanstvene studije, kao i rezultati više od 10.000 pojedinačnih analiza provedenih u suradnji s najvećim europskim laboratorijem za mjerenje masnih kiselina Omegametrix®.

Dnevne potrebe za Omega-3 mogu se postići pravilnom prehranom i prirodnim dodacima prehrani. Da biste uz hranu unosili 2000 mg Omega-3 dnevno, trebali biste pojesti 100 do 3000 grama masne ribe dnevno (ovisno o vrsti ribe). Takva količina ribe u dnevnom obroku većini je nemoguća, ali se u isto vrijeme ne preporučuje zbog sve većeg onečišćenja mora i oceana.

Redovita konzumacija kvalitetnih Omega-3 dodataka na bazi ribljeg ulja ili ulja morskih algi, dobivenih od pažljivo očišćenih sirovina i bez štetnih tvari, stoga je odlična alternativa. Koristeći NORSAN Omega-3 ulje, jedna žlica dnevno dovoljna je za uzimanje 2000 mg Omega-3.

Međutim, za veću učinkovitost, preporuča se smanjiti upotrebu hrane bogate Omega-6 u svakodnevnoj prehrani.

NORSAN PROIZVODI

Bogati EPA i DHA

 • Omega-3 Total ulje

  27,90 
  Korisno za srce, oči i mozak
  • Prirodno riblje ulje od divlje ulovljene ribe iz održivog ribolova
  • 2.000 mg Omega-3 dnevna doza (1 žlica)
  • Visok sadržaj EPA
  • 100 % prirodan – bez koncentrata
  • Hladno prešano organsko maslinovo ulje kao antioksidans
  • Vitamin D3 (800 IU)
  • Ugodan okus limuna
  • Rafinirano ulje bez štetnih tvari, PCB-a i teških metala
  VIŠE O PRODUKTU
 • norsan omega-3 vegan bottle and box

  Omega-3 Vegan ulje

  31,90 
  100 % veganski i bez ribe!
   • Vegansko ulje algi: bogato EPA i DHA
   • 2.000 mg Omega-3 u dnevnoj dozi (1 čajna žličica)
   • Proizvedeno bez zagađenja i ekološki prihvatljivo
   • 800 IU vitamina D3 (vegan)
   • Djevičansko organsko maslinovo ulje kao antioksidans
   • Ugodan okus limuna (vegan)
  VIŠE O PRODUKTU