STUDIJA REGULACIJE OMEGA-3

POVEĆANJE OMEGA-3 INDEKSA UZ NORSAN OMEGA-3 TOTAL

61% povećanje Omega-3 indeksa u eritrocitima uz dodatak
ribljeg ulja NORSAN Omega-3 Total

Pozadina:

Omega-3 masne kiseline EPA i DHA imaju protuupalna svojstva i važne su za razvoj i funkcioniranje središnjih organa kao što su mozak i oči. Osim toga, visok Omega-3 indeks pozitivno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Znanstvena publikacija Albert et al. napominje da visok Omega-3 indeks (iznad 8%) može smanjiti rizik od iznenadnog srčanog udara za čak 90% u usporedbi s niskim Omega-3 indeksom (ispod 4%).

Neka znanstvena istraživanja osporila su zdravstvene dobrobiti Omega-3 masnih kiselina, što i ne čudi, budući da su različiti čimbenici ključni za apsorpciju Omega-3 masnih kiselina u organizmu, a time i njihov učinak. Ovdje je važna i dovoljna doza i kvaliteta ulja, a značajnu ulogu ima i način konzumacije – uz obrok ili na “tašte”.

Više od konzumiranja bilo kakvih dodataka prehrani, korisnik treba težiti dovoljnom unosu Omega-3 masnih kiselina u organizam. NORSAN proizvodi slijede ovaj metodični pristup i mogu dokazati da stvarno utječu na Omega-3 indeks.

Metodologija:

Istraživanje je trajalo od 2018. do 2020. godine, a uključivalo je 33 korisnika oba spola, starijih od 18 godina, koje je na poziv osobnog liječnika.

Preduvjet za sudjelovanje bila je preliminarna analiza masnih kiselina koju je obavio laboratorij Omegametrix GmbH iz Martiensrieda (Njemačka). Korisnici koji su konzumirali Omega-3 u 3 mjeseca prije studije bili su isključeni.

Promatranja su trajala 4 mjeseca, tijekom kojih su sudionici konzumirali 8 ml NORSAN Omega-3 Total svaki dan, što odgovara dozi od 2000 mg Omega-3.

Nakon 4 mjeseca učinjena je nova analiza masnih kiselina i HS-Omega-3® indeksa. Na temelju usporedbe podataka prije i nakon istraživanja rezultati su statistički vrednovani.

Rezultati:

HS-Omega-3 Indeks® porastao je s početne vrijednosti od 5,2% u prosjeku za 61% na vrijednost od 8,4%.

Kod 20 od 33 sudionika HS-Omega-3-Indeks® je nakon završetka istraživanja bio u optimalnom polju ≥8%, kod samo 6 sudionika nije bilo poboljšanja ili je ono bilo minimalno. To bi moglo biti zbog konzumiranja na prazan želudac ili nedosljednog unosa Omega-3 u vrijeme istraživanja.

1. Clemens von Schacky. Omega-3 fatty acids in cardiovascular disease; Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 92 (2015); 41–47.
2. William S. Harris. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: A case for omega-3 index as a new risk factor; Pharmacological Research 55 (2007); 217–223.
3. Albert CM, Campos H, Stampfer MJ, Ridker PM, Manson JE, Willett WC, et al. Blood levels of long-chain n−3 fatty acids and the risk of sudden death. N Engl J Med (2002); 346: 1113–8