OMEGA-3 KOD ATOPIJSKOG DERMATITISA I PSORIJAZE

 

U članku “Masne kiseline Omega-3 i bolesti kože” (1) dr. Imke Reese, objavljenom u ožujku 2017. godine u 73. broju časopisa članova BVNeurodermitis, raspravlja se o kožnim bolestima kao što su atopijski dermatitis i psorijaza te o tome kako se ove bolesti mogu uspješno liječiti uz pomoć Omega-3 masnih kiselina iz morskih izvora EPA i DHA.

Jesu li dugolančane nezasićene masne kiseline potrebne?

Dugolančane nezasićene masne kiseline vitalnog su značaja za naš organizam. Budući da ih tijelo može proizvesti samo u vrlo malim količinama, moraju se unositi prvenstveno hranom. Ove esencijalne masne kiseline ključni su sastojak mozga i staničnih membrana te doprinose stvaranju tkivnih hormona. Oni, između ostalog, reguliraju metabolizam masti, utječu na vid i kognitivne sposobnosti te podržavaju imunološki sustav.

Ove masnoće nezamjenjiv su dio zdrave prehrane te igraju ključnu ulogu u mnogim procesima u organizmu, što naglašava važnost dovoljnog i kvalitetnog unosa ovih hranjivih tvari.

 

Među nezasićenim masnim kiselinama razlikujemo Omega-3 i Omega-6 masne kiseline. Omega-6 masne kiseline, koje imaju proinflamatorna svojstva, sve su prisutnije u današnjoj zapadnjačkoj prehrani, i to kroz biljna ulja poput suncokretovog ulja, kukuruznog ulja, ulja pšeničnih klica, šafranike, kao i putem hrane životinjskog podrijetla. S druge strane, protuupalne Omega-3 masne kiseline EPA i DHA unose se u tijelo u manjim količinama putem prehrane. Konzumiranjem riba nekoliko puta tjedno moguće je osigurati dovoljan unos. Međutim, prehrane bogate ribama prilično su rijetke.

Omega-3 masne kiseline važne su za regulacijske procese u tijelu.

 

Uravnotežen omjer Omega-6/3 u tkivima važan je za optimalno odvijanje tjelesnih procesa. Ako postoji neravnoteža, vjeruje se da povećava rizik od razvoja alergija i upalnih bolesti.

Riblje ulje sadrži protuupalne Omega-3 masne kiseline EPA i DHA i koristi se posebno u određenim tretmanima. Korištenje ovih ribljih ulja predstavlja obećavajuće područje istraživanja, posebno u pogledu upalnih bolesti.

Ljudsko tijelo može proizvesti EPA i DHA iz biljne Omega-3 masne kiseline ALA samo u vrlo malim količinama, zbog ograničene učinkovitosti procesa pretvorbe.. Osim toga, visok sadržaj Omega-6 u tijelu dodatno usporava ovaj proces pretvorbe.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina kao čimbenik rizika za alergijske bolestii

Studije koje su promatrale prevenciju alergijskih bolesti sugeriraju da loš omjer Omega-6/3 povećava rizik od atopijskog dermatitisa, kao i od alergijskih bolesti.

Kada žena tijekom trudnoće konzumira puno Omega-6 masnih kiselina, veća je vjerojatnost da će dijete razviti atopijski dermatitis. S druge strane, velika konzumacija Omega-3 tijekom trudnoće smanjuje rizik od razvoja alergije kod djeteta.

Utječu li Omega-3 masne kiseline i na postojeći atopijski dermatitis?

 

Samo nekoliko dobrih studija usredotočilo se na terapijski učinak Omega-3 masnih kiselina u slučajevima atopijskog dermatitisa. Dvije studije iz 1980-ih pokazuju jasan pozitivan učinak na stanje kože i svrbež dnevnom konzumacijom od 3000 mg do 6000 mg Omega-3 masnih kiselina tijekom tri do četiri mjeseca. Ove se količine na prvi pogled čine vrlo visokima. Međutim, dug niz studija vodećih istraživača Omega-3 je pokazao da bi odrasla osoba trebala konzumirati 2000 mg Omega-3 svaki dan kako bi osigurala dovoljan unos Omega-3 masnih kiselina u svoje tijelo.

U duljoj od dvijeh studije, sudionici u skupini “ribljeg ulja”, kao i oni koji su umjesto toga primali Omega-6 ulje, imali su koristi. Autori ove studije ne daju objašnjenje za ovaj čudan rezultat. Oni samo spominju nizak sadržaj fosfolipida polinezasićenih masnih kiselina – tj. Omega-3 i Omega-6 – u obje skupine na početku studije. Normalizacija razine višestruko nezasićenih masnih kiselina možda je prikrila učinak ribljeg ulja.

U pilot studiji na dermatološkoj klinici Charité, uočen je dnevni unos 5400 mg DHA u usporedbi sa zasićenim masnim kiselinama kod odraslih pacijenata s atopijskim dermatitisom tijekom 20 tjedana. Nakon osam tjedana došlo je do povećanja razine Omega-3 masnih kiselina i bolje ravnoteže Omega 6/Omega-3 masnih kiselina nego u kontrolnoj skupini. To je rezultiralo značajnim poboljšanjem stanja kože sudionika istraživanja. Ovaj terapijski uspjeh dodatno je potvrđen dvanaest tjedana nakon prekida suplementacije.

Iako je ovaj pozitivan učinak Omega-3 masnih kiselina na atopijski dermatitis vrlo obećavajući, još ga trebaju potvrditi druge studije.

Terapeutska uporaba u slučaju psorijaze može se optimizirati promjenom prehrane.

Terapeutski učinak na psorijazu uglavnom se objašnjava protuupalnim djelovanjem Omega-3 masnih kiselina. Većina studija o ciljanoj primjeni Omega-3 masnih kiselina u liječenju psorijaze također datira iz 1980-ih i 1990-ih godina. Sadašnji pregled, koji sažima sve studije provedene do danas, opisuje umjerenu terapijsku korist Omega-3 masnih kiselina za psorijazu. Novija istraživanja uglavnom potvrđuju učinak dugolančanih Omega-3 masnih kiselina, kada se primjenjuju paralelno s kontinuiranim liječenjem psorijaze lijekovima.

Budući da je ova klinička slika često povezana s masnom jetrom i metaboličkim sindromom, može se pretpostaviti da je liječenje tih metaboličkih poremećaja uz primjenu antiupalne terapije učinkovitije od same primjene Omega-3 masnih kiselina. Nedavna studija provedena u Italiji već je uspješno testirala kombinaciju kalorijski ograničene prehrane, Omega-3 masnih kiselina i nastavka liječenja psorijaze.

Ovaj pristup bi se svakako mogao dodatno optimizirati kada bi prehrana bila ne samo kalorijski ograničena, već i mediteranska, kada bi se za pripremu koristilo ekstra djevičansko maslinovo ulje, a unos Omega-3 masnih kiselina dugog lanca bio u dozama koje omogućuju postizanje dobrih razina Omega-3 u tkivima. Povećana konzumacija povrća i voća, uz ograničenje Omega-6 masnih kiselina (budući da maslinovo ulje uglavnom sadrži mononezasićenu Omega-9 oleinsku kiselinu), te visok antioksidacijski potencijal maslinovog ulja, zasigurno bi doprinijeli povećanju antiupalnog učinka Omega-3 masnih kiselina.

(1) „Omega-3 masne kiseline u kožnim bolestima“

Zaključak

Unos dugolančanih Omega-3 masnih kiselina EPA i DHA, prilagođen individualnim potrebama, može imati značajan preventivni i terapijski učinak kod atopijskog dermatitisa. Da bi se postigao optimalan učinak, svaki pojedinac treba osigurati unos dovoljne količine EPA i DHA kako bi dosegao optimalnu razinu Omega-3 masnih kiselina. Dnevna doza od 2000 mg Omega-3 obično je dovoljna za postizanje tog cilja. Viši prirodni oblici doziranja mogu biti korisni za prevenciju alergijskih bolesti. Ako se osnovna terapija psorijaze nastavi i kombinira s niskokaloričnom protuupalnom prehranom, može se očekivati poboljšanje stanja psorijaze.

Dr. Imke Reese
Diplomirana nutricionistica

Dr. Imke Reese radi kao terapeutkinja i nezavisna nutricionistička savjetnica specijalizirana za alergologiju u Münchenu.