God Jul – Božić u Norveškoj
Božićno vrijeme u Norveškoj podsjeća na snježne padine i planine, pucketanje vatre u kaminu, romantično osvijetljene kuće uz fjordove, vožnju saonicama, sobove i bajkovite božićne trenutke. Zima u Norveškoj je osobito duga, dani su kratki i tmurni, stoga Norvežani u božićno vrijeme stvaraju onu pravu, čarobnu blagdansku atmosferu u svojim domovima.
Kako Norvežani obilježavaju Božić? Što sve uključuje adventsko vrijeme, što se događa na božićnu večer i što se nalazi na blagdanskoj trpezi? To i još mnogo toga želimo podijeliti s vama u ovom posebnom božićnom razdoblju.
Blagdan svjetlosti
13. prosinca u Norveškoj je poseban blagdan – dan svete Lucije, poznat i kao festival svjetlosti, jer ime ove svetice potiče od latinske riječi lux, što znači svjetlo.
Dan svete Lucije nosi višestruka značenja koja su se razvila spajanjem poganskih i kršćanskih običaja tijekom stoljeća.
S jedne strane, sveta Lucija donosi svjetlost u najtamnije dane (prosinac je mjesec s najduljim noćima). Tradicionalno, festival svjetlosti slavi se u školama, vrtićima i selima, kada mlada žena u bijeloj odjeći sa svjećama na glavi, uz pjevanje Lucijinih pjesama, šeta u pratnji djece kroz tamne prostore, donoseći svjetlost, kolačiće i pjesme.
S druge strane, značenje svete Lucije također je povezano s mitološkom figurom Lucifera. Naime, vjerovalo se da na ovaj dan mitološka podzemna bića, poput Nissera, Trolla i Tussera, obilaze domove kako bi provjerila je li sve spremno za Božić i je li kuća uredna. Ako to nije bilo slučaj, mogla bi uslijediti kakva nepogoda. Stoga je i danas na Norveškoj običaj da se pred Božić posprema cijeli dom.
Julaften, Julbord, Julekake, …
Na Julaften, božićnu večer 24. prosinca, između 17 i 18 sati, zvone crkvena zvona, a mnoge obitelji kreću na božićnu misu. Kao i u mnogim drugim zemljama, Julaften se slavi u obiteljskom krugu.
Nakon mise obično slijedi Julbord – tradicionalna norveška božićna večera, koja se razlikuje ovisno o regiji, ali najčešće uključuje svinjska ili janjetina rebra, brusnice, crveno ili kiselo kupus, krumpir i ponekad ribe.
Za desert se poslužuje Julekake – ukusna božićna torta s grožđicama i kardamomom. Odrasli uživaju u božićnom pivu Juleøl, dok djeca uživaju u crvenom božićnom napitku Julebrus. Zatim se cijela obitelj okuplja oko božićnog drvca, držeći se za ruke, hodaju oko drvca i pjevaju božićne pjesme prije nego što otvore poklone.
Prosinac u Norveškoj označava početak adventa i predbožićnog razdoblja. Tada se priprema najmanje sedam vrsta kolačića (što točno i zašto, otkrivamo u nastavku), kupuju se darovi, uređuju kuće i vrijeme se provodi na božićnim tržnicama uz čašicu ili dvije Gløgga.
Gløgg se najlakše može usporediti s kuhanim vinom, ali s dodatkom začina, badema i grožđica.
Norvežani također imaju klasični adventski kalendar s 24 vrata. Starija verzija norveškog adventskog kalendara nešto je drugačija – u naranču se zabode 24 klinčića, a umjesto otvaranja vrata, svaki dan uklone po jedan klinčić.
Ovaj čarobni božićni ukras unosi u dom ugodnu mirisnu atmosferu.
Lille Jul Aften
23.prosinca Norvežani slave Lille Julaften, ili mali božićni večer, kada tradicionalno ukrašavaju božićno drvce girlandama s norveškim zastavama i drugim božićnim ukrasima.
Ovaj običaj uključuje i važan detalj – djeca ostavljaju zdjelu zobenih pahuljica za Julenissena (norveški Božićko) na vratima ili prozoru. Tako smiruju Julenissena, koji bi inače mogao prirediti kakvu zabavnu nepogodu. Na selu se također brine o životinjama iz šume i okolice, ostavljajući im božićnu zob – julenek – na ogradi.
Norveški Božićko, Julenissen, zaštitnik je kuće i dvorišta, a poklone donosi na božićnu večer uz pomoć svojih pomagača. Prema legendi, norveški Božićko živi u staji u mirnom gradiću Drøbak uz Oslofjord. Božićna pošta na Norveškoj raduje se svakom božićnom pismu upućenom Julenissenu.
Paperkaker
Jeste li znali da je u Norveškoj običaj peći barem sedam različitih vrsta kolačića prije Božića, poznatih kao sju slag? Smatra se da ovi kolačići donose sreću, zbog čega su neizostavan dio božićnog stola. Vrste kolačića mogu se razlikovati od regije do regije i obitelji do obitelji.
Najdraži kolačići osnivača Norsana, Norvežanina Joakima, su Pepperkaker – medenjaci s posebnim okusom.
„Već od djetinjstva, Pepperkaker su mi bili najdraži božićni kolačići. Hrskavi medenjaci, ukrašeni šarenom čokoladom i gumenim životinjicama. I danas sam sretan kada moja mama Kari peče ove kolačiće za našu obitelj.”
Kari Graff, mama našeg osnivača Joakima, podijelila je s nama svoj omiljeni recept. Sada vam nedostaje još samo 6 vrsta kolačića da upotpunite norveških 7. Nadamo se da ćete uživati u pečenju i degustiranju ovih božićnih delicija.
Želimo vam i vašim najmilijima sretne i zdrave blagdane te ugodan ulazak u novu godinu. Vaš NORSAN tim.
Havreflarn – zobeni kolačići po receptu Kari Graff
Sastojci:
- 75 g maslaca
- 100 g lagano kuhanih zobenih pahuljica
- 1 jaje
- 125 g šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200°C.
- Otopite maslac i pomiješajte s ovsenim pahuljicama. Zatim umutite jaje i šećer u kremastu smjesu, koju dodajte smjesi s ovsenim pahuljicama, a na kraju dodajte prašak za pecivo.
- Smjesu stavite žlicom na lim obložen papirom za pečenje. Na lim smjestite 8-10 kolačića, jer će se smjesa tijekom pečenja raširiti.
- Lim stavite u sredinu pećnice i pecite oko 5 minuta dok rubovi ne postanu zlatno smeđi.
- Ostavite kolačiće na papiru da se ohlade. Nastavite peći dok ne ispečete i ohladite sve kolačiće. Ako ih ne pojedete odmah, najbolje ih je pohraniti u kutiji za kolačiće.